środa, 12 października 2016

Ala bogracz z grilowaną zieloną cebulką

Sycące danie jednogarnkowe.


Składniki (dwie porcje)
200 gr mielonej wołowiny
200 gr mielonej wieprzowiny
4 zielone cebulki
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości kiszone ogórki
3 łyżki grubo krojonej papryki w zalewie octowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu 
sól, pieprz, kminek, wędzona czerwona papryka, papryka cayenne, majeranek
1 jajko
3 łyżki mąki
kilka łyżek wody 
łyżka masła
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania lanych kluseczek:
Jajko, mąkę i wodę połącz i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję
raz gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Kluski wylewaj na wrzątek.
Zagotuj, odcedź i dodaj pod koniec gotowania do bogracza.


Sposób przygotowania bogracza:
Mięso przypraw i podsmaż na oliwie. Dodaj dwie pokrojone w krążki zielone cebulki i czosnek.
Ogórka pokrój w plastry.
Dolej 500 ml wody i gotuj 30 min w między czasie dodając paprykę i ogórka kiszonego.
Po 30 minutach dodaj koncentrat, keczup i masło.
Duś na małym ogniu jeszcze minimum 10 minut.
Pięć  minut przed końcem duszenia do bogracza dodaj lane kluski.
W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.


Ala bogracza podawaj z grilowaną na oliwie zielona cebulką.
Idealnie rozgrzewa w mroźne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)