sobota, 10 września 2016

Ziemniaki faszerowane z sosem jogutowym

Zapiekane ziemniaki w mundurkach faszerowane boczkiem podane z delikatnym jogurtem naturalnym light to doskonały pomysł na zdrowy i sycący obiad.


Składniki:
* cztery średniej wielkości ziemniaki
* 200 gr boczku wędzonego
* kilka plastrów smażonego bekonu do dekoracji
* zielona cebulka
* zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszona pietruszka
* łyżka masła
* jogurt naturalny
* łyżka tartego sera żółtego
* 1 ugotowana marchewka


Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy około 20 minut. 
Ziemniaki studzimy, kroimy wzdłuż na dwie równe polowy i wydrążamy środek, który będzie potrzebny do przygotowania farszu.
Wydrążone ziemniaki skrop oliwą i piecz w piekarniku 10 minut w temperaturze 170 stopni C.
W między czasie przygotuj farsz.
Ziemniaki zmiel blenderem. Zeszklona cebulę i przyrumieniony boczek dodaj do ziemniaków. Marchewkę pokrój w kosteczkę i również dodaj do farszu.
Farsz dopraw przyprawami, nafaszeruj ziemniaki i piecz około 20 minut pod koniec dodając na czubek ziemniaków odrobinę żółtego sera.


Sól, świeżo mielony pieprz i suszona pietruszkę mieszamy z jogurtem naturalnym light.
Sos przekładamy do miseczki.



Proponuje podawać z roszpunką, zielona cebulką,bagietką i zarumienionym bekonem.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)