poniedziałek, 12 września 2016

Sałatka z chrupiącym filetem z kaczki

Delikatna sałatka z grilowanym selerem naciowym i chrupiąca kaczką.


Składniki:
* filet z kaczki
* sól, pieprz, łyżka miodu, papryka słodka, rozmaryn, majeranek,
* miseczka rukoli i roszpunki
* pomidor koktajlowy
* 1 szalotka
* kilka sztuk grilowanego selera naciowego
* oliwa z oliwek
* ocet jabłkowy
* suszona pietruszka, świeżo mielony pieprz


Sposób przygotowania:
Filet z kaczki natrzyj przyprawami, dodaj miód i wstaw w woreczku do piekarnika na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni C.
Po 40 minutach rozepnij woreczek i piecz jeszcze 15 minut.
W miedzy czasie umyj i  oczyść warzywa.
Wyłóż je na talerz i polej sosem na bazie oliwy, octu, pietruszki i świeżo mielonego pieprzu. 


Obok warzyw poukładaj chrupiącą kaczkę i polej ją jej sosem własnym.

Polecam podawać z kluseczkami śląskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)