piątek, 30 września 2016

Pipe rigate w białym winie z długo dojrzewającym boczkiem

Wspaniały smak makaronu, który idealnie komponuje się z masłem, białym winem, i długo dojrzewającym surowym boczkiem.


Składniki:
* 300 gr makaronu Pipe rigate 
* 200 gr długo dojrzewającego surowego boczku
* 3 łyżki suszonych pomidorów
* 1/2 szklanki białego wina
* 1 szalotka
* 3 ząbki czosnku
* łyżka masła
* 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
* przyprawy w moździerzu: oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz biały, pieprz cytrynowy, papryka cayenne, chili, kolendra gorczyca

  

Makaron ugotuj w wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw przygotowanych w moździerzu.
Gotuj lekko al dente.

Sposób przygotowania sosu:
 Boczek pokrój w cienkie paseczki, podsmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na miseczkę.
Dodaj oliwę, drobno posiekaną szalotkę i czosnek. 
Gdy cebula i szalotka się zeszklą dolej połowę przygotowanego wina.
Dodaj suszonych pomidorów.


Dorzuć masło, resztę białego wina, boczek, biały pieprz i sól.
Sos przelej do wcześniej odcedzonego makaronu. 
Zredukuj nadmiar wody i dodaj świeżą natkę pietruszki.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)