wtorek, 6 września 2016

Grillowana papryka faszerowana

Grillowana papryka faszerowana  ryżem jaśminowym z mięsem mielonym podawana z sosem z suszonych pomidorów.


Składniki:
 2 papryki czerwone, 1 woreczek ryżu jaśminowego
 1 ugotowana marchewka, 3 plastry smażonego bekonu 
 200 gr mielonego mięsa wieprzowego
 oliwa z oliwek, 1 szalotka
 sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta
 łyżeczka masła, ser grana padano


Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Mięso przypraw  i smaż na oliwie z drobno siekana szalotką.
Podsmażone mięso wymieszaj z ryżem , masłem i siekaną marchewką. 
Paprykę opłucz, odetnij górną część i wydrąż środek.Kolejno paprykę na blaszce wyłożonej pergaminem, polej oliwą i piecz  20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ty czasie nafaszeruj paprykę i piecz w termoobiegu kolejne 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Polecam na wierzch papryki ułożyć kilka plastrów sera grana padano.
Jeśli zostało Ci farszu proponuję podać na nim paprykę z dodatkiem sosu z suszonymi pomidorami.


Składniki na sos:
1 szalotka, ząbek czosnku
łyżka suszonych pomidorów, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól, pieprz, pietruszka, oliwa z oliwy


Sposób przygotowania sosu:
Na patelni grillowej usmaż na oliwie cebulę czosnek i pomidory.
Całość zmiksuj blenderem, następnie dodaj koncentrat i przyprawy.
Po trzech minutach gotowania  sos jest gotowy do podania.


Smacznego

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)