czwartek, 29 września 2016

Ciastko biszkoptowe faszerowane kaszą jaglaną z karmelizowaną gruszką

Specjalny pomysł na deser z kaszy jaglanej z karmelizowaną gruszką i kruchymi ciasteczkami, które idealnie pasują do sosu jagodowego.


Składniki na ciasto biszkoptowe, które są podstawą ciasteczka:
* 2 białka z jajek
* 2 żółtka z jajek
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru 
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki mąki pszennej
* garść drobno pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno.
Jajko, żółtka i cukier ubij aby masa stała się puszysta.
Delikatnie mieszając dodaj masę do białek.
Następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu ciasta wytnij szklanką 3 ciastka, przetnij na pół.
Po wystygnięciu będą gotowe do nafaszerowania.


Do nafaszerowania moich ciastek biszkoptowych wybrałam risotto z kaszy jaglanej, lecz ty możesz dodać do ciastka Twój ulubiony krem.
Na ciastko wyłóż wcześniej karmelizowaną gruszkę.


Ciastko podałam z wcześniej upieczonymi kruchymi ciasteczkami i sosem z mrożonych jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)