czwartek, 15 września 2016

Ala chili con carne

Kolejna odsłona chili con carne.


Składniki:
(2 osoby)
* 250 gr drobno mielonej wołowiny
* 1 szalotka
* 2 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 2/3 puszki czerwonej fasoli 
* łyżka krojonych w paseczki suszonych pomidorów
* 1/2 czerwonej papryki
* 1 średniej wielkości marchewki
* 1 łyżeczka masła
* łyżka keczupy
* przyprawy : sól, pieprz cayenne, pieprz czarny, słodka czerwona papryka, kmin rzymski, oregano, włókno grochu


Sposób przygotowania:
Mięso przypraw i podsmaż na oliwie z oliwek.
 Dodaj drobno posiekany czosnek, szalotkę i suszone pomidory.
Mięso duś na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
 Na drugiej patelni podsmaż na oliwie marchewkę w plastrach i duże kawałki papryki czerwonej.
Marchewkę i paprykę przełóż do mięsa.
Dodaj koncentrat i keczup.
Do sosu dolej około 500 ml wody i duś na bardzo małym ogniu przez około godzinę.
Pod koniec duszenia dodaj czerwona fasolę.
W razie konieczności dopraw sos dodatkową ilością pieprzy cayenne i oregano.
Po godzinie chilli con carne jest gotowe do podania.


Sos proponuję podawać ze świeżym szczypiorkiem i kajzerką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)