wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa z kiszonych ogórków zabielana śmietanknową pierzynką

Od jakiegoś czasu trwa nowy sezon ogórkowy. Jeśli Ktoś sam kisi ogórki w domu, wie co mam na myśli. Pomysłem na dzisiaj jest zupa na bazie kiszonych ogórków z dodatkiem grzanek maślanych.
Zupa ta jak najbardziej może być w wersji light jeśli nie dodamy śmietanki i masła, ale zapewniam Was, że warto.
Do przygotowania takiej zupy potrzebujemy:
 (składniki na 3 osoby)
* 1 litr wody,
* 2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobna kostkę,
* 300 ml startych kiszonych ogórków zalane wodą z kiszonki,
* 2 marchewki,
* cebula,
* seler, pietruszka,
* 100 gr piersi z kurczaka pokrojone w paseczki,
* 50 ml śmietanki 30%,
* 25  gr masła,
* 2 kromki ciemnego czerstwego chleba,
* sól, pieprz,
* okazjonalnie 1/2 kostki rosołowej.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę, cebulę, zielony seler, sól i pieprz oraz kostkę rosołową według uznania. Całość zagotowujemy. Cebulę wyciągamy zanim się rozgotuje. Gdy marchewka zmięknie wyciągamy ją na deseczkę i kroimy w drobna kostkę, a do wywaru wrzucamy ziemniaki.
2. Osobno na parze gotujemy nieprzyprawioną pierś z kurczaka.
3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy marchewkę i ogórki kiszone. Zmniejszamy ogień na minimalny, tak aby składniki się połączyły .
4. Na patelni podgrzewamy masło dodając pokrojony w kostkę chleb. Przyrumieniamy chleb.
5. Do zupy dodajemy śmietankę, kurczaka i  drobno pokrojoną pietruszkę. Całość odstawiamy na około 30 minut. Do zupy można dodać odrobinę masła, która pozostała na patelni z grzankami.
Podawać z grzankami i dużą ilością pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)