poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Zaczarowany królewicz

Królewicz
Czas na deser, czas na ciasto.
Ciasto, które kochają moi domownicy. Jego fenomenem są chrupiące orzechy zatopione w polewie czekoladowej, które fantastycznie komponują się z trzema warstwami ciasta przekładanymi kremem budyniowym.

Przygotowanie tego ciasta dzielę na kilka poniższych etapów:
(składniki na małą prostokątna blaszkę o wymiarach 25x20 cm,
jeśli chcesz piec ciasto o standardowym wymiarze użyj podwójnej ilości składników)


1. Przygotowanie dwóch spodów miodowych.
 25 dkg mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru,
1,5 łyżki miodu, najlepiej lipowego,
 1 jajko,
 1 łyżka sody oczyszczonej, 125 gr margaryny zwykłej
Blaszkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki połącz i podziel na dwie równe części. Każdą z nich upiecz na złoty kolor w temp 180 topni C bez termoobiegu.

2. Pieczenie puszystego biszkoptu.
3 jajka, szczypta soli,
pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru,
 paczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę nasmaruj margaryną i oprósz mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną masę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Do tak przygotowanej masy bezowej dodaj po 1 żółtku nieprzerywanie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj. Biszkopt  piecz od 10 do 12 minut bez termoobiegu.

 
3. Krem budyniowy.

375 ml mleka 3,5 %, 1,5 łyżki margaryny zwykłej,
12 dag cukru, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej.

 Mleko, margarynę i cukier zagotuj, a następnie rozprowadzić w gorącej masie mąkę. Rób to na wolnym ogniu tak, aby zapobiec powstaniu grudek. Gorący krem rozprowadzi na ciasto w kolejności:
ciasto miodowe, krem, biszkopt, krem, ciasto miodowe.
 
4. Polewa czekoladowa.
1 jajko, 2 łyżki cukru,
 1 łyżki kakao, 1/4 kostki margaryny.

Jajko dobrze połączyć z cukrem i kakao. Margarynę wstawić w rondelku na ogień. Wrzącą margarynę cienkim strumykiem wlewać do ciemnej masy energicznie mieszając. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)