niedziela, 21 sierpnia 2016

Wołowe hamburgery z pieczonymi pomidorami

Lubisz hamburgery ?
Ja także, ale tylko wtedy gdy wiem z jakich składników są zrobione.
Z tej właśnie przyczyny moim pomysłem na obiad dziś są wołowe hamburgery z dodatkiem pomidorów cebuli i sosu barbecue.
Hamburgery podałam w towarzystwie panierowanej cukinii.



Składniki:
300 gr mielonej wołowiny, 1 żółtko i 1 jajko
 łyżeczka świeżo zmielonego kminku
 mieszanka oleju z oliwą z oliwy
3 pomidory, szalotka
4 ząbki czosnku
 2  bułki, sól, pieprz czarny, papryka cayenne
sos barbecue


Mięso wymieszaj z dwoma ząbkami zgniecionego czosnku, sola, pieprzem, pieprzem cayenne, kminkiem, żółtkiem i odrobina oleju. Uformuj średniej wielkości steki.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu.


Pomidory pokrój w grube plastry. Ułóż na blaszce w towarzystwie czosnku w plastrach i skrop oliwą. Pomidory piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przed podaniem hamburgerów podgrzej bułeczki w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)