czwartek, 4 sierpnia 2016

Tradycyjny i smaczny ala bigos


Przeglądając lodówkę znalazłam kilka produktów, z których  stworzyłam tradycyjny ala bigos. Przepisów na bigos jest wiele, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak. 
Do przygotowania mojego bigosu zużyłam:
(przepis na 3 osoby) 
100 gr przegotowanej kiszonej kapusty, 100 gr margaryny zwykłej,
 1 drobno starta marchewka, 1 szalotka,
2 ząbki czosnku, 100 gr podsmażonego mięsa wieprzowego na smalcu,
1/4 główki posiatkowanej kapusty, 2 kiełbaski śląskie drobno pokrojone,
ziele angielskie i liść laurowy, 100 gr koncentratu pomidorowego,
* przyprawy (majeranek, kminek, słodka czerwona papryka, sól, pieprz, kolendra, gorczyca, jałowiec).

Sposób przygotowania:
Kapustę z marchewką i solą gotuj ok 10 minut od momentu całkowitego zagotowania. Monitoruj jej miękkość, aby się nie rozgotowała.
Na margarynie podsmaż kiełbasę, cebulę i czosnek. .
Do garnka, który pomieści wszystkie składniki wrzucamy odcedzoną kapustę z marchewką, kapustę kiszoną, mięso, kiełbasę, koncentrat pomidorowy. Całość dopraw według własnego gustu kulinarnego. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym i gotuj na minimalnym ogniu przez minimum godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Taki bigos najlepiej smakuje odgrzewany następnego dnia.


Podawaj z ulubionym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)