czwartek, 18 sierpnia 2016

Szafranowe pałki z kurczaka

Szafran cenniejszy niż złoto?
W świecie kulinarnych zamiłowań z pewnością tak.
Przedstawiam wam pomysł na pałki kurczaka z dodatkiem szafranu z ryżem jaśminowym w delikatnym sosie na bazie cebuli, czosnku i suszonych pomidorów.
Szafran  doda daniu niepowtarzalny smak.


Oczyszczone pałki z kurczaka delikatnie przypraw solą, papryką cayenne i szafranem.
Zapiekaj w piekarniku 10 minut w temperaturze 200 z termoobiegiem z dodatkiem oliwy z oliwek.


Składniki na sos:
1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku,
2 duże łyżki suszonych pomidorów w zalewie pieprzowej,
łyżeczka masła, 50 ml śmietanki 12 %,
 świeża posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz cytrynowy.


Sposób przygotowania:
Cebule posiekaną w krążki zeszklij z czosnkiem na oliwie. Dodaj suszone pomidory. Całość smaż ok 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolej 150 ml wody. Na sos ułóż mięso i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Mięso odstawiamy na talerz. Do sosu dodaj śmietankę. 
Sos dopraw do smaku i ubij blenderem


Mięso i sos smakowo dobrze komponują się z ryżem jaśminowym z dodatkiem kurkumy.
Uwaga: Nie przesadź z szafranem ponieważ danie może nabrać niepożądanej goryczy.
Szafran to bardzo intensywna przyprawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)