czwartek, 18 sierpnia 2016

Spaghetti ala bolognese z makaronem pełnoziarnistym

Czas na pastę.
Spaghetti bolognese z wołowiny i bekonu z dodatkiem warzyw i czerwonego wina.
Tym razem spaghetti z makaronem pełnoziarnistym.


 Składniki:
 250 gr pełnoziarnistego makaronu typu spaghetti
miseczka drobno pokrojonych pomidorów z dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina, 250 gr podsmażonej zmielonej wołowiny doprawionej solą i pieprzem czarnym
 kilka plastrów posiekanego bekonu, drobno posiekany czosnek, szalotka, papryka i marchewka
natka świeżej pietruszki, pieprz czarny, papryka słodka, papryka, wędzona, bazylia, oregano
oliwa z oliwek, 50 gr startego żółtego sera


Na rozgrzanej oliwie podsmaż marchewkę.
Dodaj cebulę i czosnek. Całość duś około 15 minut.
Następnie dodaj  mięso, bekon i paprykę.
Dopraw przyprawami  i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Dodaj wina delikatnie mieszając sos.
W końcowym etapie dodaj  pomidory. Gotuj około 1 h, aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.


Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Podaj z gorącym sosem, natką pietruszki i odrobiną sera.


Tajemnicą smaku sosu jest długość jego gotowania.
 Im dłużej tym lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)