piątek, 5 sierpnia 2016

Cukinia zapiekana z szynką długodojrzewającą

Mój pomysł na smakowita przekąskę.  Bardzo prosta w przygotowaniu  bazująca na cukinii, którą uwielbiam w każdej postaci.
Składniki:
oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki,
 1 szalotka pokrojona w drobną kosteczkę,  kilka plastrów papryki czerwonej,
3 plastry bekonu przyrumienionego wcześniej na odrobinie masła z dodatkiem brązowego cukru,
 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego (czasem zamiennie dodaje dojrzałego pomidora),
sol, pieprz cytrynowa, trawa cytrynowa, słodka papryka czerwona,
 listek bazylii i odrobina twojego, drobno startego, ulubionego twardego sera żółtego

 Plasterki cukinii posól i popieprz następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Przyrumień i dodaj czosnek. Cukinię i czosnek przełóż do innego garnka, a na pozostałej oliwie blanszuj paprykę i cebulę.
Przełóż do cukinii i czosnku.   
 Warzywa dopraw trawą cytrynową, papryką słodką i koncentratem pomidorowym.
Delikatnie mieszając gotuj na małym ogniu. Dodaj bekon.
Bardzo prosta i pięknie prezentująca się przekąska.


Na koniec posyp odrobiną startego sera i udekoruj listkiem bazylii.
Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)