środa, 24 sierpnia 2016

Rukola z kalmarami i krewetkami z delikatnym sosem z nutką cytrynową

Lekki, sycący danie dla smakoszów owoców morza.
Obiad, który świetnie się sprawdza w upalne dni lata.


Składniki:
 kalmary (wcześniej rozmrożone)
 krewetki (świeże)
 opakowanie rukoli
2 szalotki, 3 ząbki czosnku
 2 pomidory, zielony ogórek
1/2 szk grzanek czosnkowych z ciemnego pieczywa

Składniki na sos:
 sól, pieprz cytrynowy, 2 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek,  
 1 łyżka ulubionej musztardy (opcjonalnie), natka pietruszki ( użyłam suszonej), sok z 1/2 cytryny lub limonki


Kalmary i krewetki delikatnie obsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem gniecionych ząbków czosnku.
Składniki na sos połącz i odstaw na min 15 minut do lodówki.
Na talerz kolejno wykładaj umyte warzywa i smażone owoce morza.
Całość posyp grzankami i polej schłodzonym sosem.
Powodzenia i smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)