poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Pomysł na spaghetti Ala Carbonara

Wiele razy już jadałam i przyrządzałam tego rodzaju makaron, w delikatnie śmietankowym sosie, bazującym na smażonym boczku. Poniżej prezentuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na przyrządzenie makaronu ala carbonara.
Składniki:
250 gr makaronu typu spaghetti, oliwa z oliwek,
 250 gr drobno posiekanego boczku, 2 drobno posiekane szalotki,
2 drobno posiekane ząbki czosnku, 25 gr masła,
1 żółtko połączone z 100 ml śmietanki 30 %,
 100 gr drobno startego twardego żółtego sera,
 drobno posiekana natka pietruszki i zielonego seleru,
sól, pieprz cytrynowy, pieprz biały,
pomidor, ser żółty, natka pietruszki i kilka grzanek czosnkowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Do tego rodzaju spaghetti preferuję się makaron al dente.
 W czasie gotowania makaronu na rozgrzanej oliwie z oliwek przyrumień boczek.Odłóż go do miseczki, a na  patelni podsmaż cebulę i czosnek. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodaj boczek i masło. Całość przekładamy do gorącego makaronu.


Drobno starty ser dodaj do jajka i śmietanki. Masę dodaj do gorącego makaronu z boczkiem. Składniki dokładnie połącz i przypraw natką oraz pieprzem. 
Tak przygotowany makaron od razu gotowy jest do podania.


Gorąco polecam i życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)