środa, 10 sierpnia 2016

Faszerowany bakłażan filetem z kurczaka

Dzisiejszym pomysłem na obiad, który gorąco wam polecam, jest bakłażan faszerowany intensywnie przyprawionym zmielonym filetem z kurczaka.
Składniki:
1 zmielony pojedynczy filet z kurczaka,
 oliwa z oliwek, 50 gr masła (opcjonalnie),
1 średniej wielkości bakłażan,
 puszka obranych i drobno pokrojonych pomidorów w zalewie z bazylią,
 pieprz biały, papryka czerwona. papryka cayenne, bazylia, oregano, majeranek, 
1 ząbek czosnku,  1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 kilka pomidorów koktajlowych,

Sposób przygotowania:
Mięso dopraw i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaży na rozgrzanej oliwie z oliwek energicznie mieszając. Pod koniec smażenia opcjonalnie dodaj masło.

Do kurczaka dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Delikatnie gotuj na małym ogniu aby sos się zagęścił.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Bakłażana umyj, podziel na pół. Wydrążony miąs dodaj do gotującego się sosu.  Połówki bakłażana nasmaruj oliwą z oliwek i  przez 10 minut piecze  na papierze do pieczenia. Po tym czasie na bakłażana wyłóż farsz i piecz przez następne 20/30 minut aż bakłażan będzie miękki.
Tak przygotowanego bakłażana podaj z surówką z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, szczypiorku, octu winnego i jabłkowego oraz oliwy z oliwek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)