wtorek, 2 sierpnia 2016

Domowe spaghetti z owocami morza

Nie wszyscy mamy dostęp do świeżych owoców morza. Szczególnie gdy mieszkamy daleko od stolicy. Dlatego też dzisiaj przedstawię Wam swój pomysł na spaghetti seafood z produktów mrożonych. Makaron przyrządzony w taki sposób kojarzy mi się z wakacjami.
Tak przygotowane spaghetti to dla mnie gwarancja udanego obiadu.


Do przygotowania dania potrzebujemy:
(dwie/ trzy osoby)
 250 gr makaronu spaghetti Linguine, 400 gr mrożonych owoców morza,
 50gr masła, oliwa z oliwek,
175 ml białego wina, cebulka zielona, ząbek czosnku,
łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 
 garść suszonych pomidorów drobno pokrojonych,
drobno posiekana pietruszka, podsmażone 3 plastry bekonu,
250 gr pomidorów koktajlowych (najlepiej zielone, żółte i czerwone),
 garść oliwek faszerowanych papryką,
 łyżeczka siemienia lnianego,
łyżeczka słonecznika łupanego,
ocet balsamiczno- jabłkowy, sól, pieprz cytrynowy.


Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż rozmrożone wcześniej owoce morza. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaży około 5 minut. Małże powinny się otworzyć. Następnie dolej białego wina. Po kilku sekundach dodaj masło, przecier i suszone pomidory. Dopraw pieprzem cytrynowym. Same owoce może powinny być słone, dlatego nie dodawaj soli. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i przyozdabiamy pietruszką.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Bezpośrednio do gorącego makaronu wlej sos z owocami morza. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W ten sposób makaron wchłonie duże ilości sosu.

 Kolejnym elementem naszego dania jest sałatka. Przyznam, ze przyrządziłam ją bardzo spontanicznie, a efekt był miłym zaskoczeniem. Kolejny raz potwierdziła się moja teza, że w kuchni zawsze coś może Nas zaskoczyć. 
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i wrzuć do miseczki.  Dorzuć oliwki i pokrojony w paseczki bekon oraz zieloną cebulkę. Dolej odrobinę oliwy z oliwek i  octu. Dopraw solą i pieprzem cytrynowy według własnego uznania. Powierzchnię sałatki posyp siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. Tak udekorowana sałatka wspaniale się prezentuje.
Całość podaj ze spaghetti i kieliszkiem ulubionego wina.


Poniżej przedstawiam wersję bez przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. Za to z przepyszna bagietką czosnkową, świeżymi pomidorami i rybą. Za każdym razem kiedy podchodzę do przyrządzania makaronu z owocami morza wyczarowuje coś innego, ale równie smakowitego.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)