środa, 17 sierpnia 2016

Pikantne ala pulpeciki w sosie pomidorowo- cukiniowym

Mięso mielone uwielbiam w każdej postaci. Można go podawać na milion sposobów.
Pomysłem na dzisiaj są pikantne klopsiki z domieszką naturalnej przyprawy do chili con carne zapiekane w sosie na bazie karmelizowanej czerwonej cebuli i cukinii.
Kwintesencją tego dania jest słodki sos z dużą ilością chili.


Składniki na pulpety:
 300 gr wieprzowego mięsa mielonego z łopatki,
 1 żółtko, 3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, majeranek, papryka słodka,
naturalna przyprawa do chili con carne składająca się z chili, papryki, kminu rzymskiego, czosnku, oregano i włókna grochu,
olej


Składniki połącz i formuj małe klopsiki. Mięso odstaw do lodówki.
Nie przesadzić z ostrymi dodatkami. 
Klopsiki powinny być lekko pikantne bo to sos dopełni ich smak .
Po godzinie podsmaż klopsiki z obu stron na zloty kolor.


Składniki na sos:
 1 duża pokrojona w pół plastry czerwona cebula,
oliwa z oliwy, 3 łyżeczki brązowego cukru,
 1 łyżka masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
100 ml białego wina, 1 cukinia pokrojona w drobna kosteczkę,
sól, pieprz cayenne.


Cebulę szklij na oliwie. Stopniowo dodaj cukier. Następnie dodaj masło i smaż na małym ogniu.
Na kolejnej patelni usmaż cukinię delikatnie oproszoną solą i pieprzem. Cukinię przełóż do cebuli. Dodaj koncentrat i wodę. Pulpeciki ułóż na sosie. Dolej białego wina i delikatnie wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Całość przypraw pieprzem cayenne. Jeśli wolisz możesz użyć świeżych papryczek chili.
Pulpeciki podaj z ogóreczkami ze słodkiej zalewy octowej.


Pyszności...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)