środa, 3 sierpnia 2016

Panierkowana pierś z kurczaka z puree z ziemniaków i marchewki

 Tradycyjnie inaczej.

 

Do przygotowania dzisiejszego pomysłu na obiad potrzebujemy:
1 pojedynczy filet z kurczaka, 1 jajko,
duża czubata łyżka mąki pszennej,  duża czubata łyżka bułki tartej,
 sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia fileta (ja wybrałam mieszankę oleju ze smalcem),
 3 średniej wielkości ziemniaki, 2 marchewki, 1 łyżka masła,
 plaster cytryny, pomidorki koktajlowe i liście świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania (porcja na 2 osoby):
Mięso podziel na dwie równe części.Zadnieć tłuczkiem, następnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Panieruj filety kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smaż na tłuszczu 5 minut z każdej strony.
Marchewkę gotuj do miękkości i zmiel na puree blenderem. Kolejno ugotuj ziemniaki i przerób  na puree tłuczkiem, dodając wcześniej  marchewkę oraz masło.Całość zamieszaj i popieprz.
Poniżej przedstawiam propozycje podania tak przygotowanego obiadu.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)