czwartek, 11 sierpnia 2016

Marchewkowe szaleństwo

Pieczone bataty z puree marchewkowym podawane ze smażonymi kiełbaskami.


Do tak prostego zestawu obiadowego potrzebujesz:
2 długie słodkie ziemniaki, olej, 4 duże marchewki,
 1 szklanka rosołu z kury,
 2 kiełbaski podsmażone z obu stron na dowolnym tłuszczu,
 sól, pieprz, rozmaryn, papryka czerwona, 1 łyżka masła


 Ziemniaki pokrój na kształt paska księżycowego. Zamarynuj je na 10 minut w oleju z dodatkiem papryki, soli, rozmarynu i pieprzu.
 Piecz w temperaturze 200 stopni C do uzyskania złotego koloru.
Pokrojoną w plastry marchewkę podpiecz na maśle. Po chwili zalej rosołem i gotuj tak długo, aż marchewka będzie miękka. Marchewkę dopraw solą i zmiel blenderem.


Puree doskonale komponuje się ze świeża natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)