poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Makaron Linguine z pesto z bazylii i suszonych pomidorów

Pomysł na pastę, który zadowoli największego smakosza.


Składniki:
250 gr makaronu typu Linguine, oliwa z oliwek
1 zielona cebula, 2 ząbki czosnku
 150 gr pesto z bazylii i suszonych pomidorów
 250 gr mielonej łopatki wieprzowej
100 ml czerwonego wina
 2 łyżki przecieru pomidorowego
garść tartego twardego żółtego sera
sól, pieprz cytrynowy, oregano, czerwona papryka
 natka świeżej zielonej pietruszki


Cebulę z czosnkiem podsmaż na oliwię.
 Dodaj mięso przyprawione solą, oregano, czerwoną papryką i pieprzem.
Gdy mięso się przyrumieni dodaj pesto i przecier pomidorowy. Delikatnie mieszając
  duś na małym ogniu koło 20 minut. Pod koniec duszenia wlej czerwone wino.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do sosu.
Cierpliwie połącz makaron z sosem.
Makaron od razu gotowy jest to podania ale im więcej czasu będzie się łączył z sosem tym bardziej jego smak się wzmocni.


Podawaj z żółtym serem i natka pietruszki.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie sosy do makaronu. Wyraziste i pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)