sobota, 20 sierpnia 2016

Królik w potrawce z ziemniakami w mundurkach

Mięso z królika jest bardzo delikatne, a w połączeniu z aromatyczna potrawką z dodatkiem marchewki i białego wina, tworzy niepowtarzalny lekko słodkawy smak.
Królik wspaniale komponuje się z ziemniakami w mundurkach.


Składniki:
1 tylnia łapa, 1 przednia łapa oraz comber z królika, kilka plastrów boczku
3 ząbki czosnku, sól, pieprz biały, tymianek zielony lub suszony
Królika zamarynuj na całą noc aby przeszedł aromatem czosnku i tymianku.

 kilka plastrów zielonej cebuli, 3 duże marchewki
majeranek,  kieliszek białego wina
 100 ml śmietanki 12 % w temperaturze pokojowej

Boczek podsmaż na patelni. Smaż go na zimnej patelni. W ten sposób powoli wytopi się tłuszcz.
Usmaży na brązowy kolor boczek odłóż na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku smaż królika na złocisty kolor około 5 minut z każdej strony.

W głębszym rondlu na oliwie podsmaż czosnek i kilka plastrów cebuli. Dodaj marchewkę i zalej 1/2 szklanki wody. Na sos ułóż królika. Na koniec dodaj kieliszek białego wina i pokrojony w paseczki boczek. Całość duś na średnim ogniu minimum 1 godzinę.


Jeśli zależy  Ci aby twój królik nabrał złocistego koloru po godzinie duszenia przełóż go do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni C.
W między czasie zalej wywar odrobiną śmietanki 12 % i pozwól mu zgęstnieć na małym ogniu.
Sos dopraw solą, białym pieprzem, tymiankiem i odrobina majeranku.


Królika z potrawką podaj z wcześniej ugotowanymi ziemniakami w mundurkach w asyście Twojej ulubionej sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)