wtorek, 9 sierpnia 2016

Ziemniaczki z sosem na bazie kurczaka i pieczarek

Pomysł na dzisiaj. Tradycyjne ziemniaki z soczystą piersią z kurczaka.
 Dodatkowo aromatyczny sos na bazie pieczarek.

Składniki: (3 porcje)
 podwójny filet z kurczaka, papirus do pieczenia nasiąknięty tłuszczem i przyprawami,
(możesz użyć pomysłu na soczystą pierś z kurczaka w papirusie)
oliwa z oliwek, 1/2 pora,
 słoik pieczarek w zalewie naturalnej, 150 ml śmietanki grzybowej 3,6%,
3 średniej wielkości ziemniaki,  sól, pieprz biały, tymianek, papryka słodka.


Filety podziel na dwie równe części. Części z powierzchni fileta usmaż w pergaminie po 5 minut z każdej strony.
 Pozostała część mięsa pokrój w cienkie paseczki. Na oliwie podsmaż mięso przyprawione solą, pieprzem i papryką czerwoną. Zalej odrobiną wody. Po chwili dodaj pieczarki, por oraz tymianek. Smaż około 20 minut, aż pieczarki puszczą soki i nabiorą ładnego lekko brązowego koloru. Mięso powoli zalej śmietanką.
 Sos odstaw na 30 minut, aby jego składniki dobrze się połączyły. W miedzy czasie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Do miękkich przecedzonych ziemniaków dodać odrobinę śmietanki i dobrze wymieszaj.


Obiad podaj  z roszpunką, rukolą, ogórkiem, pomidorem, papryką i cebulą.


Warzywa polej sosem na bazie octu jabłkowo- balsamicznego z oliwą z oliwek.
I obiad udany !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)