czwartek, 25 sierpnia 2016

Cukiniowo- serowe placuszki z jogurtem naturalnym

Takie placuszki to doskonałe połączeni cukinii i białego twarogu.
Idealne na drugie  śniadanie.


Składniki:
1 cukinia, 125 gr białego tłustego sera (lub chudego)
1 jajko, 1 łyżka mąki
 sól, pieprz czarny, suszona bądź świeża pietruszka
jogurt naturalny0,1 %


Sposób przygotowania:
Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kilka minut.
Z cukinii odsącz wodę i wymieszaj ją z zmielonym serem, jajkiem oraz mąką.
Dopraw do smaku według własnych upodobań.
Piecz placuszki w piekarniku na papierze do pieczenia nasączonym olejem
(ryżowym lub kokosowym).
Placuszki tak pieczone nie przywierają i idealnie się przewracają.
Piec w piekarniku około 20 rozgrzanym do temperatury 170 stopni C.


Podawaj z jogurtem naturalnym lub Twoim ulubionym sosem.


Placuszki idealnie komponują się z potrawka z kurczaka bądź gulaszem wieprzowym.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis w takim wydaniu nie jadłam ale przepis na placki i ciasto z cukini mam na blogu pozdrawiam przepis zabieram

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł z upieczeniem w piekarniku! :) Robiłam kiedyś podobne, ale na patelni i nie z twarogiem, a oscypkiem - polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)