wtorek, 23 sierpnia 2016

Chrupiące kacze udka z żurawiną z dodatkiem soku z granata


Zainspirowana wizytą w chińskiej restauracji postawiłam na kaczkę.
Kaczka idealna na niedzielny obiad .


Składniki:
 dwa udka z kaczki (w moim przypadku była to kaczka naturalnego chowu)
 garść żurawiny z dodatkiem soku z granatu
 sól, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek


Kaczkę natnij głęboko i w luki wciśnij żurawinę. . 
Przyprawy dokładnie wmasuj w kacze udka.
Udka wyłóż na zimną patelnię.
Po włączeniu grzania powinien się wytapiać tłuszcz.
Kaczkę przypiecz z obu. Kolejno duś na małym ogniu około godziny.
Po godzinie przełóż kaczkę do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni C na około 30 minut.
Gdy kaczka będzie się piekła podlewaj ją co 5 minut tłuszczem z rondla.


Tak przygotowane udka z kaczki podaj z kluseczkami w formie kopytek z sosem z rondla, który powstał po wybraniu z niego tłuszczu.


Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)