czwartek, 4 sierpnia 2016

Ala Sajgonki

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na kurczaka z warzywami owiniętymi papierem ryżowym. Sajgonki miło zaskoczą twoich domowników, a sposób ich przygotowania jest wbrew pozorom bardzo prosty.

Do przygotowania sajgonków potrzebujemy:
(porcja na 3 osoby) 
oliwa z oliwek, 2 pojedyncze  pokrojone w kostkę filety z kurczaka , usmażone i przyprawione według uznania przyprawami do kuchni chińskiej,
3 plastry podsmażonego bekonu, 1 cebulka szalotka pokrojona w drobna kosteczkę,
2 marchewki pokrojone w paseczki,  połowa selera pokrojona w paseczki,
 1 por pokrojony w paseczki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu teriyaki,
1 paczka makaronu chińskiego uprzednio zaparzonego w gorącej wodzie,
 1 paczka papieru ryżowego,  drobno posiekana natka pietruszki,
 1 jajko- opcjonalnie, pieprz cytrynowy.


Przygotowania farszu do sajgonek:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż marchewkę. Po 5 minutach dodaj cebulkę oraz seler. Całość szklimy na złoty kolor. Zmniejsz ogień na minimalny i dodaj por.
Dopraw sosem teriyaki i rybnym. Dodaje makaron ryżowy, który winien wchłonąć cały sos.
Farsz przekładamy do miski. 
Dodaj mięso, bekon, posiekana pietruszkę, pieprz cytrynowy i jajko. Tym razem  dodałam jajko, lecz bez niego danie jest równie smaczne.

Papier ryżowy moczymy w wodzie. Po chwili jest on już gotowy do zwijania. Postępuj tak jak w przypadku krokietów, zwracając uwagę aby mocno uszczelnić boki sajgonek. 
Sajgonki smaży na rozgrzanym tłuszczu pięć minut z każdej strony. Sajgonki podałam z sałatką ze świeżej kapusty, marchewki, jabłka i szalotki w sosie z majonezu i jogurtu naturalnego z dodatkiem octu jabłkowego.


Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)