czwartek, 25 sierpnia 2016

Ala lasagne z sosem beszamelowym

Włoski obiad, który zadowoli całą Twoją rodzinę.
Ala lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego to sycące obiad już żadnych dodatków. 
Ala Lasagne to kolejne warstwy makaronu, sosu pomidorowego i sosu beszamelowego.


Składniki na sos pomidorowy:
250 gr mięsa mielonego z łopatki, 1 marchewka
 3 ząbki czosnku, 1/2 białej cebuli
 oliwa z oliwek, łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne, oregano, rozmaryn, papryka słodka


Sposób przygotowania:
Przyprawy dokładnie połącz w moździerzu.
Mięso podsmaż na rozgrzanej oliwę. Dopraw przyprawami.
Do mięsa dodaj drobno posiekaną marchewkę, czosnek i cebulę. 
Całość przełóż do głębszego rondla i duś kilka minut na małym ogniu. Suszone pomidory podsmaż a, po chwili dodaj pomidory w zalewie. Pomidory zmiel blenderem i przełóż do mięsa. Do  sosu dodaj koncentrat i gotuj na małym ogniu 2/3 minuty. Gdy sos okaże się za kwaśny dodaj odrobinę brązowego cukru.


Składniki na sos beszamelowy:
 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka mleka
pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa, suszona pietruszka

Masło roztop i dodaj mąkę. 
Energicznie mieszając masło z mąką wlej cienkim strumieniem mleko.
Sos dopraw według własnego uznania.


W końcowym etapie przygotowywania lasagne wyłóż sos pomidorowy i makaron.
 Na makaron sos pomidorowy, sos beszamelowy i makaron. Moja lasagne miała cztery warstwy makaronu ale wszystko zależy od wielkości i głębokości naszych  naczyń.
Całość posyp serem i piecz w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyciągnięciu dania z piekarnika odczekaj min 5 minut przed podaniem.
Smacznego

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)